vatra.fesb.hr

Eksperimentalni Web portal protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinaske županije ...

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home EUMETSAT - satelitske slike

Satelitske slike - EUMETSAT

Ispis PDF
METEOSAT je stabilizirani satelit druge generacije koji snima zemlju u 12 kanala u vidljivom i infra-crvenom dijelu spektra posebnim instrumentom koji se zove SEVIRI (Spinning Enhanced Visible and Infrared Imager):
  1. VIS0.6 - Vidljivi spektar centriran oko 0.6 μm >>>VIDI SLIKU - MONO :: VIDI SLIKU - KOLOR
  2. VIS0.8 - Vidljivi spektar centriran oko 0.8 μm
  3. IR1.6 - Blizu infra-crveno područje centrirano oko 1.6 μm
  4. IR3.9 - Infra-crveno područje centrirano oko 3.9 μm >>> VIDI SLIKU - MONO :: VIDI SLIKU - KOLOR
  5. WV6.2 - Područje vodene pare centrirano oko 6.2 μm >>> VIDI SLIKU - MONO
  6. WV7.3 - Područje vodene pare centrirano oko 7.3 μm
  7. IR8.7 - Infra-crveno područje centrirano oko 8.7 μm
  8. IR9.7: O3 - Područje ozonskog pojasa centrirano oko 9.7 μm
  9. IR10.8 - Infra-crveno područje centrirano oko 10.8 μm >>> VIDI SLIKU - MONO :: VIDI SLIKU - KOLOR
  10. IR12.0 - Infra-crveno područje centrirano oko 12.0 μm
  11. IR13.4: O2- Područje ugljičnog dioksida centrirano oko 8.7 μm
  12. HRV - Širokopojasno vidljivo područje visoke rezolucije
Snima se cijela Zemlja s vremenom ponavljanja od 15 minuta. Ovo su posljednje slike. Kroz 15 minuta osvježite stranicu klikom na OSVJEŽI STRANICU (REFRESH) kako biste dobili nove slike. Animaciju METEOSAT slika možete vidjeti OVDJE, a do originalnog Web prikaza METEOSAT sutava dolazite klikom na EUMETSAT Web prikaz (Image Gallery - Real Time Imagery).
Iz ovih se slika rade kompozitne slike pomoću kojih se detektira postojanje različitih pojava u atmosferi kao što je prašina, snijeg, pepeo, magla,kišni oblaci itd. Neke od njih korisne kod protupožarne zaštite prenosimo ispod s opisom kako se dobivaju. Do ostalih se može doži preko EUMETSAT SEVIRI Web prikaza (Image Gallery - Real Time Imagery).


EUMETSAT - oblaci E-view prikaz
E-View je složeni RGB prikaz namjenjen praćenju oblaka iznad Europe. Dobiva se kombiniranjem HRV kanala(visoko rezolucijski u vidljivom spektru) i infra-crvenog kanala IR10.8. Cijela slika u posebnom prozoru.



EUMETSAT - prirodne boje
Prikaz u prirodnim bojama koristi 3 kanala - vidljive spektre VIS0.6 i VIS0.8 i blisko infra-crveno područje IR1.6. Vegetacija je na ovim prikazima zelena zbog velike refleksije na zelenom VIS 0.8 kanalu. Kišni oblaci su prikazani blelom bojom, a snježni i ledeni oblaci cyan bojom zato što apsorbiraju IR područje. Gola zemlja je smeđa, a more crno. Cijela slika u posebnom prozoru.


EUMETSAT - zračne mase
Prikaz nastaje kombinacijom infracrvenih kanala IR9.7 i IR10.8 i kanala vodene pare WV6.2 i WV7.3. Namjenjen je praćenju razvoja ciklona i mlaznih struja. Cijela slika u posebnom prozoru.


EUMETSAT - MPE - procjena količine padalina
Ovo je ne samo prikaz složen od nekoliko kanala, već i prikaz koji se dobije kao rezultat analize pojedinih slika. Na slici je tzv. MPE (Multi-Sensor Precipitation Estimate) prikaz procjene količine padalina u skoro realnom vremenu. Količina padalina se mjeri u mm/hr, a skala boja je dana ispod slike. Nastao je kao kombinacija mjerenja u mikrovalnom području satelita koji ide preko polova i infra-crvenih kanala SEVIRI senzora.

EUMETSAT - FIR - aktivna analiza požara
FIR (Fire Monitoring Product) je namjenjen aktivnoj analizi vrućih područja (hot spots) koji bi mogli odgovarati požarima. Razlikuje potencijalne požare (žuto) i aktivne požare (crveno). Sliku bi trebalo obnavljati svakih desetak minuta.


Web stranice EUMETSAT - SEVIRI
 

GTranslate

Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Statistika

Članova : 2
Sadržaj : 71
Web Linkovi : 2
Posjete Sadržajima : 1039147

Locations of visitors to this page
 

Kratko o portalu

Web portal protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije centralno je mjesto je s kojeg se pristupa svim modulima informacisjkog sustava integralne protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije. Portal održava Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu u okviru aktivnosti Centra za istraživanje požara otvorenog prostora - http://cipop.fesb.hr. Sve funkcionalnosti portala biti će vidljive samo ako koristite Mozilla Firefox koji se može besplatno skinuti na Web stranici Mozille.