vatra.fesb.hr

Eksperimentalni Web portal protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinaske županije ...

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Kanadski sustav za procjenu opasnosti od požara

Kanadski sustav za procjenu opasnosti od požara

Ispis PDF

autor: dr.sc.Darko Stipaničev, red.prof. - Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu

Canadian Forest Service Fire Research Network predložio je sustava za procjenu opasnosti od šumskih požara CFFDRS (Canadian Forest Fire Danger Rating System). Prikazuje ga slika 1.

 

Slika 1. Pojednostavljeni blok dijagram kanadskog sustava za procjenu požarne opasnosti (CFFDRS – Canadian Forest Fire Danger Rating System)

CFFDRS se naslanja na module:

• FWI (Fire Weather Index System) - meteorološkog indeksa procjene opasnosti od požara raslinja kojeg računaju i Državni hidrometeorološki zavod za područje Hrvatske, a EU EFFIS za po dručje cijele Europe.

• FBP (Fire Behavior Prediction System) - sustav za procjenu ponašanja požara.

• FOP System – Fire Occurrence Prediction System kojem možemo prevesti kao Sustav za predviđanje događanja požara. Povezan je s mogućnošću predviđanja nastanka požara prirodnim pojavama, na primjer grmljavinom ili nastanka požara ljudskom djelatnosti. Upravo je u testiranju nekoliko varijanti ovog sustava.

• AFMS – Accessory Fuel Moisture System – Dodatni sustav vezan s vlažnosti goriva kojem je na neki način pomoćni modul ostalim modulima. Ovaj modul uključuje specifične kodove vlažnosti koji nisu uključeni u glavnom sustavu, te korekcije vezane uz nadmorsku visinu, zemljopisnu širinu, godišnje doba, vrijeme dana ili noći.


Izlazne veličine sustava CFFDRS trebale bi biti različite upute i upozorenja vezane uz rukovođenje požarnim aktivnostima. Na slici 1 posebno se ističu tri:

- rukovođenje raspoloživim snagama i vrijednostima koje su u opasnosti od vatre (Fire management Resources & Values at Risk),
- rukovođenje problemima i mogućnostima vezanim s požarom (Fire Management Problems & Opportunities) i
- rukovođenje rješenjima i odlukama vezanim uz požar (Fire management Solutions and Decisions).

Danas je u u širokoj upotrebi u brojnim zemljama svijeta (uključujući i Hrvatsku) proračun meteorološkog FWI indeksa. Na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda postoji izvrstan opis proračuna FWI indeksa, pa ga nećemo ovdje ponavljati. Blok shemu postupka proračuna prikazuje slika 2.

 

Slika 2. Način proračuna kanadskog FWI – Fire Weather Index-a

Za razliku od proračuna FWI indeksa sustav procjene ponašanja požara CFBP (Canadian Fire Behavior Prediction System) još nije našao toliko široku primjenu.

U proračunu CFBP su uključene veličine koje računa FWI, ali i simulacije širenja vatre ukoliko izbije na odgovarajućem mjestu, pa se kao izlazni parametri osim procjene rizika indeksom FWI dobiju i veličine kao što su:


• brzina širenja požara (ROS),
• ukupna potrošnja goriva,
• intenzitet vatre na čelu požara,
• opis požara,
• brzine širenja požara čeono, bočno i unatrag,
• intenzitet vatre u bočnom širenju i širenju unatrag,
• brzina povećavanja opsega požara i površina požara, te
• omjer duljine i širine požarne fronte.

Kao dodatni ulazni podaci uzimaju se i karakteristike reljefa (nagib, smjer, visine, zemljopisna širina i dužina) i datum (doba godine).

U FBP proračunu razultati FWI sustava (FFMC, ISI i BUI) su ulazni podaci, a uzimaju se u obzir i podataci o visinama (elevaciji), te korekcija vrijednosti temperature i vlage u odnosu na visine meteorološke postaje gdje su mjereni. Shemu proračuna FBP parametara prikazuje slika 3.

Slika 3. Blok shema kanadskog sustav za proračun ponašanja požara CFBP – Canadian Fire Behavior Prediction System

Cjeloviti CFBP (Canadian Forest Fire Behavior Prediction) sustav obuhvaća 89 jednadžbi koje su izvedene na temelju statističkih analiza baze podataka eksperimentalnih vatri i velikih požara. Važni su i jedni i drugi, zato što su podaci o stvarnim požarima općenitiji i manje pouzdani od podataka iz eksperimentalnih paljenja koji se odvijaju u kontroliranim uvjetima. Predviđanje ponašanja vatre je dostupno za 16 tipova goriva ali se ne uzimaju u obzir varijacije unutar jednog tipa pokrova. Brzina širenja se računa na temelju ISI indeksa, te se rade korekcije na temelju BUI indeksa i nagiba terena. Predviđanja ovakvog modela su prilično točna ukoliko se pravilno odaberu parametre za područje od interesa. Za razliku od drugih zemalja Mediterana gdje su eksperimentalno određivane specifičnosti vegetacije tog područja, kod nas to nikada sustavno, eksperimentalno rađeno. Proračun parametara FBP u stvari više spada u simulaciju širenja požara, koji na ovom portalu ima posebnu grupu izbornika.

 

 

 

GTranslate

Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Statistika

Članova : 2
Sadržaj : 71
Web Linkovi : 2
Posjete Sadržajima : 1031329

Locations of visitors to this page
 

Kratko o portalu

Web portal protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije centralno je mjesto je s kojeg se pristupa svim modulima informacisjkog sustava integralne protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije. Portal održava Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu u okviru aktivnosti Centra za istraživanje požara otvorenog prostora - http://cipop.fesb.hr. Sve funkcionalnosti portala biti će vidljive samo ako koristite Mozilla Firefox koji se može besplatno skinuti na Web stranici Mozille.