vatra.fesb.hr

Eksperimentalni Web portal protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinaske županije ...

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Aktualni meteorološki podaci DHMZ Radarska slika naoblake RC Bilogora

Radarska slika naoblake RC Bilogora

Ispis PDF

Opširnije o radarskim slikama

RC Bilogora
  • valna duljina radara: 10 cm
  • tehnologija: 1988. godine, obnovljeno 2005. godine
  • radar postavljen: 1993. godine
  • tip radara: Doppler radar - DWSR 88 S
Prikaz radarske slike je krug promjera 480 km. S desne strane radarske slike nalazi se skala refleksivnosti oblaka u dBZ-ima koja ide od 10 do 65 dBz-a u koracima po 5 dBz-a (mogu i druge mogućnosti). Konvektivna naoblaka tipično poprima vrijednosti 35 i više dBZ-a. U operativi obrane od tuče zabilježeni su Cb-i radarske odražajnosti i veće od 65 dBz-a. Što je veća odražajnost, Cb je tučoopasniji, tj. konvektivni procesi su izraženiji, oluje su jače.

Radarska slika na webu je rezultat "volume scan-a", koji počinje na elevaciji 0,5o, a završava na 34,9o. Cjelokupni "volume scan" traje do 8 minuta (ovisno o zahtjevima za brojem elevacija i definiciji ostalih parametara koji utječu na kvalitet radarske slike).

Prikaz radarske slike je PPI slika (panoramski prikaz), nosi naziv CAPPI, a pokazuje situaciju na 2.0 km visine (može bilo koji odabir visine plohe od interesa). Radarske slike se prikazuju u 15-minutnim intervalima, a uz sliku je termin početka radarskog mjerenja. Vrijeme prikaza slike na udaljenom računalu ovisi o obradi i prijenosu informacija.

Radar na Bilogori je Doppler radar, što znači da se može koristiti i u druge svrhe osim samog opažanja konvektivnih procesa (npr. mjerenje brzine visinskog vjetra, divergenciju vjetra, mjerenje količina oborine).

Na slikama je istaknuto vrijeme u UTC terminu:
ljeti: lokalno vrijeme = UTC + 2h
zimi: lokalno vrijeme = UTC + 1h

 

 

 

GTranslate

Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Statistika

Članova : 2
Sadržaj : 71
Web Linkovi : 2
Posjete Sadržajima : 890306

Locations of visitors to this page
 

Kratko o portalu

Web portal protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije centralno je mjesto je s kojeg se pristupa svim modulima informacisjkog sustava integralne protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije. Portal održava Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu u okviru aktivnosti Centra za istraživanje požara otvorenog prostora - http://cipop.fesb.hr. Sve funkcionalnosti portala biti će vidljive samo ako koristite Mozilla Firefox koji se može besplatno skinuti na Web stranici Mozille.