vatra.fesb.hr

Eksperimentalni Web portal protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinaske županije ...

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home MOPP simulator

MOPP simulator

Ispis PDF

MOPPMOdeliranje Propagacije Požara je simulator širenja požara raslinja razvijen na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.

MOPP je projektiran kao Cloud Computing aplikacija (WIS - Web informacijski sustav) tako da je jedino sučelje korisnika standardni Web preglednik.

MOPP je poslužiteljski program kod kojega se svi proračuni odvijaju na poslužitelju, a računalo korisnika služi samo za prikaz podataka. na taj način MOPP-u mogu pristupiti korisnici sa bilo koje lokacije koja ima širokopojasni priključak na Internet

MOPP je razvjen u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom (DHMZ). Meteorološki podaci i rezultati proračuna prognostičkog modela ALADIN koji računa DHMZ automatski se podižu s meteorološkog poslužitelja DHMZ-a, ali postoji i mogućnost unošenja lokalnih meteoroloških podataka.

• Korisničko sučelje simulatora MOPP je jednostavno, funkcionalno i maksimalno prilagođeno korisniku. Krajnji cilj je tzv. ''simulacija s jednim klikom'' (one-click simulation). U tom slučaju jedini zadatak krajnjeg korisnika je klikom na karti odrediti mjesto gdje je požar počeo, a svi parametri se automatski podižu s odgovarajućih poslužitelja i iz odgovarajućih baza.

• Sustav je integriran sa dostupnim Web kartografskim 2-D i 3-D prikazima (2-D: Google Maps, Bing Maps, 3-D: Google Earth). Prikaz korisničkog sučelja prikazuje slika:

• Kod proračuna MOPP se temelji na Rothermelovom semi-empirijskom modelu za proračun brzine širenja požara (ROS - Rate of Spread) i visine plamena (FL - Flame Length) i celularnim automatima za određivanje položaja požarne fronte u ovisnosti o vremenu.

MOPP mogu koristiti samo registrirani korisnici. Za ulaz u simulator klikni na sliku ispod. 

 

 

GTranslate

Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Statistika

Članova : 2
Sadržaj : 71
Web Linkovi : 2
Posjete Sadržajima : 1031318

Locations of visitors to this page
 

Kratko o portalu

Web portal protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije centralno je mjesto je s kojeg se pristupa svim modulima informacisjkog sustava integralne protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije. Portal održava Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu u okviru aktivnosti Centra za istraživanje požara otvorenog prostora - http://cipop.fesb.hr. Sve funkcionalnosti portala biti će vidljive samo ako koristite Mozilla Firefox koji se može besplatno skinuti na Web stranici Mozille.