vatra.fesb.hr

Eksperimentalni Web portal protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinaske županije ...

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Naši ciljevi

Naši ciljevi

Ispis PDF
Opasnost od požara u ljetnoj sezoni i rizici od imovinskih šteta u Splitsko – dalmatinskoj županiji vrlo su visoki, a požarne štete osim direktnih troškova gašenja odnose znatna materijalna sredstva i značajno uništavaju naše prirodno okružje. Uzmemo li za primjer požarnu sezonu 2003. kada je opožareno 9.700 ha šumske površine procijenjena količina izgorjele šumske biomase bila je oko 125.000 m3. Ova izgorjela šumska biomasa samo u 2003. godini približno je mogla pokrivati energetske potrebe cjelogodišnje pripreme potrošne tople vode u Županiji. Kako se više od 90% potrošne tople vode u Županiji priprema u električnim bojlerima, trošak električne energije, koji se mogao izbjeći korištenjem ove biomase mogao se grubo procjeniti po tadašnjim cijenama energije na 16 mil. € ili 120 mil kn.

Od svih požara u regiji, u 70-80% slučajeva kriv je čovjek, bilo zbog individualne nepažnje i nehata, ili zbog namjernog podmetanja požara, dok je ostatak posljedica tehničkih nedostataka.

Visoki troškovi požara odnose se na izgubljenu (šumsku) biomasu, maslinike, vinograde i ostale površine zasađene poljoprivrednim kulturama. Tome treba dodati cijene gašenja požara, kao i troškove sanacijskih mjera, koji u nekim slučajevima mogu biti vrlo visoki. Zbog toga, osnovna je svrha integralnog programa protupožarne zaštite, smanjiti rizike od izbijanja požara. Troškovi preventivnih mjera protupožarne zaštite, koje dosada nisu dovoljno provedene na terenu, često su sasvim niski u usporedbi sa štetama koje nastaju od požara u Županiji i regiji.
 
Multidisciplinarna preventivna protupožarna zaštita treba dobiti apsolutni prioritet, jer se tako drastično smanjuju ne samo rizici od izbijanja požara, nego i opožarene površine, pa se ukupne štete od požara mogu smanjiti na oko 10% u odnosu na postojeće stanje. Ulaganja u preventivu kad su u pitanju požari, znatno su niža od šteta i kurative, pa se s ekonomsko-gospodarskog stanovišta ulaganja u preventivu sama po sebi uvijek mnogostruko isplate.
 
Ovaj je portal namjenjen s jedne strane svim stanovnicima Splitsko - dalmatinske županije, a s druge strane profesionalncima koji se bave problematikom protupožarne zaštite. Cilj nam je različitim tekstovima i poveznicama prema zanimljivim sadržajima potaknuti svijest da se "požara gasi i prije nego nastane". Za većinu požara u našoj županiji kriv je čovjek, pa se odgovornim ponašanjem prema vegetacijskom okružju i broj požara i opožarena površina sigurno može znatno smanjiti. Isto tako profesionalnim korisnicima čiji je zadatak protupožarna zaštita i gašenje požara ovim portalom namjeravamo dati dostupnost naprednim sustavima u području informacijskih tehnologija koje im mogu pomoći u efikasnoj protupožarnoj zaštiti ali i pri gašenju požara.
 
Portal je zamišljen dinamički. Postavili smo samo okvir, a želja nam je da u kreiranju sadržaja portala sudjeluje što više profesionalnih i amaterskih korisnika, svih onih kojima je prirodna Splitsko - dalmatinske županije u srcu i pri srcu. Javite nam se preko poveznice Kontakti - rado ćemo vas uključiti u listu suradnika.
 
Portal je postavljen u okviru aktivnosti osnivanja Centra za istraživanje požara otvorenog prostora u suradnji Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu i Upravnog odjela za razvitak, gospodarstvo i obnovu Splitsko - dalmatinske županije.


 

GTranslate

Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Statistika

Članova : 2
Sadržaj : 71
Web Linkovi : 2
Posjete Sadržajima : 1031310

Locations of visitors to this page
 

Kratko o portalu

Web portal protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije centralno je mjesto je s kojeg se pristupa svim modulima informacisjkog sustava integralne protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije. Portal održava Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu u okviru aktivnosti Centra za istraživanje požara otvorenog prostora - http://cipop.fesb.hr. Sve funkcionalnosti portala biti će vidljive samo ako koristite Mozilla Firefox koji se može besplatno skinuti na Web stranici Mozille.