vatra.fesb.hr

Eksperimentalni Web portal protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinaske županije ...

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Novosti Web portal protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije

Web portal protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije

Web portal protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije centralno je mjesto je s kojeg se pristupa svim modulima informacijskog sustava integralne protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije. Održava ga Centar za istraživanje požara otvorenog prostora koji je osnovan u suradnji Sveučilišta u Splitu Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i Županije splitsko-dalmatinske.

Splitsko – dalmatinska županija od 2003. godine provodi realizaciju niza aktivnosti vezanih uz problematiku zaštite od šumskih požara. Pri tome se posebno ističe novi, holistički pristup problematici zaštite od šumskih požara kroz integralni model protupožarne zaštite. Studija Integralni model protupožarne zaštite koja je izrađena 2004. godine na sustavni način obuhvaća i integrira sve aktivnosti vezane uz šumske požare koje se događaju prije požara (preventiva), za vrijeme požara (upravljanje gašenjem požara) i poslije požara (sanacija opožarene površine). Ovakav način gledanja na problematiku zaštite od šumskih požara je inovativan na našim prostorima te je otvorio put cijelom nizu novih aktivnosti prije svega vezanih s tehničkim dijelom zaštite od šumskih požara koji se temelji na 24 satnom video i meteorološkom motrenju uz automatsko prepoznavanje pojave požara raslinja, proračunu mikrolokacijskog indeksa opasnosti od požara i simulaciji mogućeg razvoja požara.

Ovaj Web portal sastavni je dio tih aktivnosti. Različiti programski moduli razvijeni kao potpora Integralnom sustava protupožarne zaštite Splitsko – dalmatinske županije spadaju u Web informacijske sustave, što znači da svi korisnici sustavu pristupaju preko standardnog Web preglednika i jedini je zahtjev da imaju odgovarajući pristup Internetu. Ovaj je portal upravo mjesto s kojega profesionalni korisnici vezani uz zaštitu od požara dolaze do sadržaja koji su njima namijenjeni, ali i mjesto na kojem će svi zainteresirani moći doći do informacija o požarima raslinja i zaštiti od požara raslinja.
Portal je izrađen po uzoru na slične svjetske portale, te uključuje javni dio namijenjen javnosti na kojem se popularizira važnost protu-požarne zaštite i zatvoreni dio zaštićen zaporkom namijenjen subjektima vezanim uz zaštitu od požara i upravljanje gašenjem požarima otvorenog prostora. Portal integrirati i podatke drugih sličnih projekata u Europi i svijetu, prije svega Europskog informacijskog sustava o šumskim požarima (European Forest Fire Information System).

Snalaženje u portalu je jednostavno. S lijeve strane nalaze se izbornici koji vas vode do različitih sadržaja vezanih uz protupožarnu zaštitu. S desne strane su poveznice prema drugim hrvatskim portalima i stranicama vezanim uz požare raslinja.

U zaštićeni dio mogu doći samo registrirani korisnici, a zahtjev za registracijom (uz obrazloženje) možete poslati preko poveznice Kontakt. U okviru ovog zatvorenog dijela profesionalni korisnici mogu pristupiti simulatoru širenja požaraa (MOPP) i modulu za proračun mikrolokacijskog indeksa rizika požara raslinja (MIRIP), a nakon realizacije protupožarnog nadzornog sustava preko njega će se moći doći i do odgovarajućih kamera nadzornog sustava.

Portal je postavljen i održava se u okviru aktivnosti Centar za istraživanje požara otvorenog prostora koji je osnovan u suradnji Sveučilišta u Splitu Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i Županije splitsko-dalmatinske.

 

Za korištenje portala preporučamo Mozilla Firefox koji se može besplatno dignuti na Web stranici Mozille.

 

GTranslate

Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Statistika

Članova : 2
Sadržaj : 71
Web Linkovi : 2
Posjete Sadržajima : 1040538

Locations of visitors to this page
 

Kratko o portalu

Web portal protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije centralno je mjesto je s kojeg se pristupa svim modulima informacisjkog sustava integralne protupožarne zaštite Splitsko - dalmatinske županije. Portal održava Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu u okviru aktivnosti Centra za istraživanje požara otvorenog prostora - http://cipop.fesb.hr. Sve funkcionalnosti portala biti će vidljive samo ako koristite Mozilla Firefox koji se može besplatno skinuti na Web stranici Mozille.